За началото и развитието на училищното дело в Долна Кремена разказа за MediaNews дългогодишният библиотекар в РБ „Христо Ботев” – Враца и краевед - Бистра Цолова.

„Ние честваме 180 години от построяването на първото училище в Долна Кремена,училищното дело е на 200 години. Според историка Стоян Орловски, още в далечната 1825 година в селото идва първият учител, който е бил терзия (шивач). Той събирал децата в различни къщи, в които е работил. Заниманията са се провеждали по т.нар. взаимоучителна метода, характерна за 30 и 40 години на 19 век. Когато броят на учениците нараснал, учителят наел един зимник и там събирал децата.

Кременчени били отворени към всичко ново и към образование и те решили, че трябва да имат училище. Така в 1844 г. те построяват сграда в двора на старата църква. Откриването било много тържествено. Имало е гости от близки и далечни селища” – допълва Бистра Цолова.

В старото класно училище, таваните на стаите били покрити изцяло с дърворезба, дело на тревненски майстори. А в стаята на първо отделение от тавана греело дърворезбовано слънце, символ на знанието и напредъка.

Само година след Освобождението, в 1879 г. кременчени построяват втора сграда на училището. Откриват се първи и втори прогимназиален клас( днес – 5 и 6, б.а.), а малко по-късно и трети (дн.7-ми, б. авт.). Така училището в Долна Кремена става и първата прогимназия, в която през 1902 година се открива първото вечерно училище с 52 ученици и се превръща в първото смесено училище до 3-ти ( дн. 7-ми) клас. завършилите ученици продължавали образованието си във Враца, където през 1915/1916 година тяхна учителка по литература е била голямата българска поетеса Елисавета Багряна.

Днес в тази вече 145-годишна сграда се намира детската градина в селото.

„През 30-те години на 20 век е построено и новото училище и е носило името на славянските първоучители „Св. св. Кирил и Методий”. Първият директор тогава засадил в двора овощна градина с ябълки. Училището е закрито на 31 май 2005 година, поради липса на ученици” – допълва Цолова.

Така една 200-годишна история приключва, а летописната книга на училищното дело в Долна Кремена затваря последната си страница.