Двамата изпили голямо количество алкохол, между тях избухнал конфликт, при който Л. И. Ц. нанесъл удари в главата и лицето на Н. Е. Р., повалил го на пода, взел нож и му нанесъл още 5 удара в областта на шията. Малко по-късно Л. И. Ц. потърсил своя съседка, съобщил й, че приятелят му е зле и се нуждае от медицинска помощ. Пристигналият на мястото екип на „Спешна помощ“ констатирал смъртта на възрастния мъж и уведомил полицията.

Служителите на МВР образували досъдебно производство по случая и задържали Л. И. Ц, който признал, че е извършил престъплението. Според съдебно-медицинската експертиза 63 годишният мъж е починал от остра кръвозагуба, причинена от нож с дължина на острието от 12,5 см, с който са нанесени рани в жизненоважни области на пострадалият. Установено е било също, че и двамата – извършителят на престъплението и жертвата, са били в тежка степен на алкохолно опиянение. Н. Е. Р. с концентрация на алкохол в кръвта 3,22 промила, а подсъдимият – с 2, 68 промила.

След като изслуша свидетелите, вещите лица, представителя на прокуратурата, подсъдимия и защитата му съдът призна Л. И. Ц.– 33 годишен, неосъждан, за виновен за извършеното от него умишлено убийство на лице в безпомощно състояние и с особена жестокост и го наказа с 18 години „Лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален „строг“ режим.Съдът постанови Л. И. Ц. да платина Е. В. Р. – племенница на жертвата, 100 000 лева – обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди.

Присъдата може да се протестира и обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.