Мнозина вярват, че родените в допълнителния ден на високосната година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Смята се, че те имат по-силна интуиция, изострен усет и специфични таланти. Нерядко се чуват и обратните прогнози – че родените на тази дата са обречени на лош късмет.

Често много родители предпочитат да запишат като рождена дата на детето предния или следващия ден.

По света има около 4 милиона души, родени на 29 февруари. Това се равнява на около 0,0686% от населението на Земята. Обикновено те празнуват своя рожден ден или предния ден, на 28 февруари, или на 1 март.

За 29 февруари има много истории.

Една от тях е, че това е единственият ден, в който жените могат да предложат брак на мъжете.

През 1288 г. в Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. Една стара ирландска легенда пък гласи, че Света Бриджит сключила сделка със Свети Патрик да позволи на жените също да предлагат брак на мъжете в този изключителен ден. Затова се смята, че този ден се появява, за да балансира отношенията между половете. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли. Традицията повелявала и мъжът, отказал брак на жената, да й купи 12 чифта ръкавици. Така тя ще има по един за всеки месец от годината, за да може да скрие ръката си, на която няма да има годежен пръстен.

В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време във високосна година, особено на този ден.

С датата 29 февруари са свързани различни паметни събития в човешката история.

През 1504 г. Христофор Колум, знаейки за предстоящото пълно лунно затъмнение на 29 февруари, успял да измами местното население на Ямайка, което отказало да осигури продоволствия на европейците. Мореплавателят ги заплашил, че ако продължават да се държат по този начин, испанският бог ще ги лиши от луна. И когато затъмнението станало факт, обезумелите от ужас индианци паднал в краката на Колумб, а снабдяването с продоволствия било възобновено.

На 29 февруари 1696 г. Петър I пристига във Воронеж, за да ръководи лично строителството на първите кораби за похода в Азовско море.

На 29 февруари 1860 г. приключва съдебният процес срещу печално известния германски теолог, професор и крадец Вилхелм Бруно Линднер. Той бил обвинен в кражба на ценни произведения на изкуството и на ръкописи от университетската и градската библиотеки на Лайпциг. Линднер бил осъден на 6 години затвор. На 29 февруари 1916 г. американският строителен инженер Артър Хейл патентова разработения от него модел за магистрален възел тип „детелина“.

На 29 февруари 2004 г. филмът „Завръщането на краля“ – последния филм от трилогията „Властелинът на пръстените“, печели всички 11 награди Оскар, за които е номиниран – рекорд в награждаването на Американската академия за кино.