"Усилията на съдиите и съдебните служители бяха насочени към съкращаване на сроковете по движението, разглеждането и решаването на постъпилите дела, както и подобряване на качеството на съдебния процес. В тази връзка и за улеснение на страните, участници в съдебния процес, 80% от обмена на призовки, съобщения и други документи, свързани със съдопроизводството, се извършваше по електронен път“, посочи в доклада си съдия Антония Генадиева.

За изминалата година новообразуваните дела са 616, 74 са били неприключилите от предходните отчетни периоди. Общият брой на делата за разглеждане е бил 690, като от тях първоинстанционните административни дела са 342, касационните новообразувани са 348. Броят на постъпилите дела през 2023 г. е по-голям с 15% в сравнение с 2022 година.

Общо свършените дела през отчетния период са 624, 296 от които са първоинстанционни и 328 - касационни.

От свършените през годината дела, 489 са решени по същество, а 135 броя са прекратени. В сравнение с предходната 2022 година броят на решените дела по същество се е увеличил с 67, а броят на прекратените се е увеличил с 40.

През 2023 г. от общо свършените 296 административни дела са обжалвани 90. Фактът, че 70 % от постановените съдебни актове по административните първоинстанционни дела, не са обжалвани е добра атестация за работата на магистратите, се казва в отчета.

През изминалата 2023 година, в Административен съд Видин е продължило разглеждането на дела с обществен и медиен интерес, а именно жалби срещу Решение №12/ 06.01.2023г. на Министерския съвет на Република България за отчуждаване на имоти частна собственост, за държавна нужда за изграждане на Обект „Модернизация на участък от I-1/Е-79/“Видин-Ботевград“, жалби срещу Решения на Общински съвет Видин, относно приети изменения и допълнения на Наредба на ОбС-Видин за определяне размера на местните данъци на територията на община Видин, също така и административни дела по реда на Изборния кодекс.

"За поредна година Административен съд - Видин постигна изключително добри резултати, реализирани благодарение на потенциала, желанието и отговорността, с които съдиите и съдебните служители изпълняваха служебните си задължения. Всеки от съдиите и съдебните служители заслужава признание за свършената работа, за гражданската си доблест и кураж, с които работи, особено в условията на дефицит на доверие и неудовлетвореност на обществото от съдебната система“, обобщи съдия Генадиева.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков е дал висока оценка за отчетените резултати от дейността на Административен съд-Видин и отбелязал, че живеейки в турбулентните условия на съвремието, единствения начин за запазване на авторитета на съдебната власт е бързото, ефективно и прозрачно правосъдие. /БНР