В словото си кметът на Моравица - Росен Ценов напомни за историята и непреклонимият български дух и саможертвата на достойните родолюбиви българи.

„В дни на размирици и надмощие за световна власт, днес е най-подходящото време да се върнем назад в зимата на 1878 г. Точно тогава благодарение на руски, украински румънски, финландски воини и български опълченци, България извоюва така изстраданото Освобождение – датата е 3 март. Дата, която събира в едно родолюбието, възторга от дълго жадуваната свобода и преклонението пред нашите освободители. 3 март 1878 г. е свещена дата за всички нас, защото е на този ден България възкръсва за нов живот.

Векове наред непреклонният български дух броди по хайдушките пътеки, калява се в бунтове, завери, въстания! Това е епохата на революционерите и просветителите. Нека събудим духа си на българи и родолюбци и да се спомним онази мразовита зима. Нека се преклоним пред това невероятно изобилие от личности и увековечим тяхната памет, защото те дадоха всичко от себе си за бъдещето и свободата на България.

Честването на Трети март е безспорно доказателство, че са живи чувствата на поклонение и признателност пред светлата саможертва на цял един народ, нетърпелив да измие с кръвта си позора на робството.

В този тържествен ден, в който отбелязваме 144-ата година от Освобождението на България, отдадем почит, прекланяйки глави пред паметниците на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха, проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни граждани на своята Родина.

Да помним и реализираме техните идеи, заети, мечти за силна и свободна България! Нека с отговорност, постоянство и самочувствие да съхраним и защитаваме европейската си принадлежност. Но преди всичко да продължаваме да бъдем достойни граждани на свободна България, предавайки на идните поколения, да тачат, да пазят и обичат Родината ни!“

Кметът на община Мездра - Иван Аспарухов, също отправи послание към своите сънародници и припомни славната история на България. Обърна се с призив за осигуряване на свободно и спокойно бъдеще за децата.

Тематичен рецитал бяха подготвили възпитаниците на местната детска градина и на ОУ „Васил Кънчов“ в село Моровица.

В памет и чест на загиналите бяха поднесени венци и цветя пред войнишкия паметник.

След официалната част последва пресъздаване на „живи картини“ от Освобождението от членовете на Национален съюз „Единение“.

На отбелязването на Националния празник присъстваха представители на общинската администрация в Мездра, председателят на Читалищното настоятелство в Мездра – Валентин Вълчев, десетки жители на селото и гости от други съседни села и градове, част от които бяха облечени в българска народна носия.