14-годишния ученик бе гост на вицепремиера Томислав Дончев, чието място зае за деня. Вицепремиерът, чийто син е малко по-голям от Александър, даде ценни житейски съвети на своя "заместник" - да не влиза в ненужни битки, да слуша преди всичко сърцето си и да учи математика. Разказа му, че постът, който заема в момента, действително има огромна власт да взема решения, но понякога вярното за него се оказва проблем за много други.

Инициативата "Ученически лидери - министри и посланици за един ден" има за цел да предоставя възможност на най-добре представилите се участници в конкурса да се запознаят с дейността на основните институции и дипломатически мисии в България.

Националния ученически конкурс "Да превърнем езика на омразата в език на толерантността" е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Целта му е да провокира младите хора да откриват и преобразуват негативни форми на комуникация в позитивни.

Александър Стоянов ще бъде официално награден от министъра на образованието Красимир Вълчев в Националния дворец на децата.