© Община Монтана

За първи път публиката в Монтана ще види народни танци от Исландия и Казахстан. С нетърпение очакват изявата си на фестивалната сцена тук Танцова група „Спорид“ от гр. Боргарфьордур и Фолклорна танцово-музикална група „Онор-Кенчи“, „Агама“, „Аийм-Ене“ от гр. Бишкек. За съжаление, голяма част от поканената иранска група „Чиксай“ не получи визи и това осуети участието й в тазгодишното издание на фестивала. Но за шести път в Монтана ще гостува Фолклорен ансамбъл към Културно дружество „Таше Милошевски“ от гр. Ресен – Северна Македония. Фолклорна танцова група „Клуб на оптимистичните фолклористи“ от Любляна ще допълнят програмата с хореографии от всичките седем региона на Словения, представени в типичните за тях народни носии.

Красотата и богатството на родния ни фолклор ще разкрият инструменталисти, певци и танцьори от Монтана в празничния понеделник – 5 юни. 90-минутният им концерт ще започне в 18:00 ч. В него ще участват Представителен танцов ансамбъл „Младост“ и певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ и народен хор „Пъстренец“ към НЧ „Разум 1883“, Танцов ансамбъл „Северняци“ към ЦПЛР - ОДК „Ние, врабчетата“, Фолклорен танцов състав „Ситница“, Танцов състав „Радост“, Ромски танцов състав „Огоста“ към НЧ „Звезда 2007“.

В 19:30 ч. те ще отстъпят сцената на народната певица Росица Пейчева, гайдарския състав „Войводите“ и танцовата формация „Балканджиите“. Те ще обогатят програмата с песни най-вече от Родопската, но и от Тракийската и Странджанската фолклорни области.

В следващите 3 дни концертите от фестивалната програма ще започват в 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Жеравица“, а при дъждовно време – в Драматичен театър – Монтана.

Международният фолклорен фестивал, посветен на Празника на Монтана – Свети Дух, се провежда от 2006 г. До момента в него са участвали над 70 групи от 35 различни държави от Европа, Азия и Африка. Голям интерес към събитието проявяват танцови състави от Централна и Източна Европа. Почитателите на по-непознатите и екзотични култури помнят гастролите на групи от Англия, Естония, Индия, Индонезия, Йордания, Литва, Латвия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Франция, Южна Корея, Якутия.

По-голяма част от одобрените за участие групи приемат на реципрочни начала танцовите ансамбли на Монтана на организираните от тях фестивали. Благодарение това нашите формации имат възможност да представят българския фолклор в чужбина. През последното десетилетие фестивалът в областния град изгради партньорство с МФФ „Пъстра огърлица“ във Вършец. Така се разширява аудиторията за групите, участващи в Монтана.