Международният ден на шоколада е неофициален ежегоден празник, но обичан от всички, защото на този ден се провеждат тематични събития с дегустация и развлечения, а магазините на тази вълна правят приятни отстъпки за своя асортимент от шоколад, за да зарадват любителите на сладкото.

От 1900 г. пр. н. е. какаовите зърна вече са били познати на човека, те са били използвани за направата на масло, прах, който се запарва с вряща вода или горещо мляко. Например, ацтеките активно приготвяли "chocolatl" чрез смесване на вода и натрошени какаови зърна. Това важи за културата на народи като маите и ацтеките, които оставят отпечатък върху шоколадовото дърво за потомството.

Плодовете на това дърво идват в Европа през първата половина на 16 век благодарение на конкистадорите на испанското кралство, които имат колонии в Новия свят. Но в продължение на четири века шоколадът останал елитен десерт, така че само богатите хора можели да си го позволят.

В резултат на европейската индустриална революция от 18-19 век и рязкото понижаване на цените на захарта и какаото на прах, шоколадовите сладки стават по-достъпни, макар и все още не за всеки европеец. До 20 век шоколадът преминава през сериозен еволюционен път и се доближава до съвременния си облик, превръщайки се в най-популярния десерт в света.

Днес най-големият вносител на какаови зърна са Съединените американски щати и малката държава на африканския континент Кот д'Ивоар. А страни като Белгия, Швейцария, Франция, Австрия, Испания, Германия и Съединените щати с право носят титлата на най-популярните производители на шоколадови изделия.

Защо шоколадът е толкова обичан по целия свят, защо когато си тъжен, ръката ти се протяга към сладкото и уханно блокче? Факт е, че какаото съдържа ензим, който помага на тялото да произвежда хормоните серотонин и ендорфин - така наречените хормони на щастието - което помага в борбата с депресията, стреса и подобрява настроението.

От детството всички са били учени, че яденето на много сладко е нездравословно, но с шоколада всичко е различно. Многобройни медицински изследвания доказват огромните ползи от консумацията на шоколад /черен/ в разумни количества. И така, какви са предимствата му?

Първо, яденето на черен шоколад всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите, съдържащи се във висококачествените какаови зърна, са естествени антиоксиданти, които подобряват притока на кръв, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и укрепват съдовите стени.


Източник: gotvach.bg..