Откриването става на 22 февруари 1897 г. На него присъстват българският Княз Фердинанд I, Княгиня Мария Луиза, гостуващият у нас сръбски крал Александър I Обренович, народни представители, министри, дипломати, висши военни, духовници и други почетни гости.

За вчера и днес на гара Мездра разказва Милка Пухалска – дългогодишен служител в Дома на железничаря:

„Мездра е едно хубаво място за живеене, но аз винаги казвам, че Мездра се е родила, израснала и се е утвърдила като селище, благодарение на локомотивната свирка. 1897 година минава първият влак с откриването на отсечката София-Роман от жп линията София – Горна Оряховица – Варна. Това е паметна дата за Мездра и от там започва да се оживява, да идват много хора, много пътници, много товари, с което дава живот на това селище”.

Връщайки се назад във времето, Милка Пухалска припомни, че след утвърждаването си във въжен ЖП възел, Мездра с основание започва да се нарича не просто железничарски град, а и врата към Северозапада:

„С откриването на гарата започва откриването и на другите подразделения, които са спомагателни за развитието на железопътния транспорт. През 1913 годна се открива локомотивно депо, след което вагонно депо за ремонт на товарни вагони, следва по-късно във времето – 50-те години на миналия век, елсекция Мездра, има спомагателно звено за поддържане на железния път. Така тези подраздления на БДЖ дават работа на хората, които живеят тук. Това е място, в което може би 2/3 от хората в Мездра са работили тук”- продължава разказа си сладкодумната събеседничка.

Тя подчерта, че наред с основната задача за превозване на пътници и товари, гара Мездра има особено важно място и в социалния живот вече на града Мездра.Благодарение на това са изградени нови жилища за работещите в системата на жп транспорта, изгражда се и културна институция – „Дом на железничаря” .

Днес Мездра продължава да бъде град на релси, място за срещи и разлъка, да посреща и изпраща закъснели пътници отблизо и далеч,а гарата да живее своя монотонен делник между свирките на пристигащите и заминаващите влакове…