
Цайс прави подобрения в производствения процес на лещи, които се прилагат и до днес. Той става известен със своите оптични уреди с голяма относителна апертура, които формират по-качествено и по-светосилно изображение. Създаденото от него предприятие произвежда главно микроскопи, а след изобретяването на фотоапарата - и фотографски обективи, с което фирмата Цайс е прочута и в наши дни.
Важна предпоставка за едно равномерно-добро качество на произвежданите оптични уреди е овладяването на производството на различни марки оптично стъкло с повторяеми свойства и особено разработката на нови видове стъкла. Карл Цайс и синът му Родерих, които работят заедно с Ернст Аббе, привличат в Йена Ото Шот от Витен и основават през 1884 фирмата „Glastechnisches Laboratorium Schott & Genossen“, която по-късно става световноизвестната „Schott AG“.
Източник: obekti.bg