© pixabay.com

1. Шахът помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер

Докато играем шах, най-активната част от нашето тяло е мозъкът. Всеки мозък се нуждае от редовни упражнения. Медицински проучвания показват, че играта на шах намалява риска от деменция, тъй като развива функциите на мозъка.

Това от своя страна намалява риска от болестта на Алцхаймер, а също и от тревожност и депресия. Неотдавнашно проучване на The New England Journal of Medicine показа, че хората над 75 години, които редовно играят шах, са склонни по-рядко да развият деменция, отколкото техните връстници, които не играят.

2. Шахът подпомага развитието на дендритите

Представете си антена, която улавя сигнали от други места. Колкото повече антени имате, толкова повече сигнали ще приемете и толкова повече знание ще придобиете.

Всъщност става въпрос за дендритите на мозъка, които приличат на антени, които провеждат сигнали от други невронни клетки, към които са прикрепени. Изучаването на шах в ранна възраст предизвиква растежа на много дендрити.

3. Шахът повишава коефициентът на интелигентност на децата ви

Смята се, че умните хора играят шах.

Шахът определено е играта, която ще повиши IQ на вашето дете и това не е изненадващо. Проучване показа, че 4000 венецуелски ученици, както момчета, така и момичета, са повишили своето IQ след само 4 месеца обучение по шах. Ако искате детето ви да блести с високия си коефициент на интелигентност, шахматният свят го очаква.

4. Шахът повишава уменията на децата за решаване на проблеми

В днешният бързо развиващ се свят, всеки ден се сблъскваме с множество проблеми и препятствия на всяка стъпка от живота си. Някои от проблемите се решават, някои от тях не, поради липсата на нужните умения.

Като родител е необходимо да подготвите детето си за тези проблеми, да го научите как да ги решава и да продължава напред. Колкото по-рано започнете, толкова по-рано ще имате независимо, уверено в себе си дете. Шахът е блестящият пример за развиване на тези умения.

5. Шахът подобрява пространствените умения

Тази способност се развива с изчисляването на вариации, което е задължителен елемент в шахматната игра. Играчите трябва да мислят с няколко хода напред, визуализирайки промените и изобразявайки мислено следващи позиции.

Едно от обясненията, че пространственото мислене на мъжете е по-развито отколкото при жените е, че много повече мъже, отколкото жени са се учили да играят шах като деца.

6. Шахът подобрява паметта

Всеизвестен факт е, че играта на шах подобрява паметта. Докато играете шах, трябва да помните ходовете на опонентите си, както и заучени комбинации от ходове в шахматните дебюти.

7. Шахът развива и двете полукълба на мозъка

Лявата половина на мозъка е свързана с логическото мислене и аналитичността, докато дясната отговаря за въображението и интуицията. В шахът всички тези елементи са силно застъпени.

8. Шахът повишава креативността

Това е свързано с факта, че в шаха сме силно зависими от ходовете на съперника. Играчите могат да се озоват в милиарди различни ситуации, и във всяка от тях те трябва да измислят най-добрите възможни ходове. Това силно развива тяхната креативност.

9. Подобрява концентрацията на вашето дете

Докато играете шах, концентрацията е от изключителна важност. Невъзможно е да играете шах и да мислите за нещо друго. По време на играта, детето трябва да обръща внимание на всеки отделен детайл и фигура. Всичко това развива концентрацията не само в шаха, но и в различни житейски ситуации.

10. Шахът учи на планиране и предвидливост

Като тийнейджъри всички сме правили неща, без да мислим за последствията, за които после сме съжалявали. Характерната черта на всички шахматисти е, че те планират и прогнозират през цялото време, независимо къде се намират. Така че, ако искате да имате тийнейджър с умения за планиране, действайте сега.

Най-важният извод от всичко до тук е, че уменията, които се придобиват чрез тази игра, отиват далеч извън дъската и подготвят човека за житейски трудности и проблеми, научават го как да разрешава тези препятствия по творчески начин. Да научите децата си как да играят шах още в най-ранна възраст, може да се окаже едно от най-великите неща, които ще направите за тях.

Източник: kipopress.com