Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено празника да се отбелязва точно на 1-ви юни.

Идеята за отбелязване на този ден идва от Duan Wu Jie, китайски фестивал на лодките – дракони, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). През 1925 година китайският генерален консул събрал китайски сирачета, за да отпразнуват празника на лодките-дракони, който се отбелязвал на 1-ви юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева.

Първото официално международно честване на Денят на детето обаче е чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. От тогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с деца

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Началото на празника на детето в България е през 1927 г. след издаден специален указ на цар Борис III.