"Това не е тенденция", предупреди началникът на щаба, според който "трендът е покачаващ се".

Мутафчийски обясни, че са проведени консултации с премиера във всяка една болница да бъде направено специално отделение за коронавирус и да има нови интензивни легла. Той добави, че през днешния ден здравният министър Кирил Ананиев трябва да издаде заповед. Има и идея да се разширят лабораториите, които изследват за коронавирус.

Стана ясно и, че държавата е купила 500 теста за коронавирус, а другите 6000 били от дарители! А по отношение на поръчката за 2 млн. лева от ВМА за лични предпазни средства, Мутафчийски, който е началник на болницата, уточни, че тепърва тя ще се изпълнява!

Що се отнася до симптомите на болестта, по думите на началника на кризисния щаб в Италия се следяло най-вече температурата, сатурацията - ако е около 89/90, задължително се влиза в болница, както и дали устните са посинели. Мутафчийски подчерта, че според наблюдения на Апенините имало случаи на пациенти със сухота в гърлото, дори и оплаквания сякаш в гърлото има чуждо тяло, но това не е официално търсена задължителна симптоматика.

"Започне ли да ти тече носът, да те боли гърлото и да губиш вкус, може да си болен", обобщи проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че на четвъртия ден от заразата ти може да почнеш да заразяваш, на петия ден да има симптоми, а чак след седмия до десети ден да има антитела в кръвта, които да бъдат уловени от т.нар. бързи тестове. "Не може по бързи тестове да кажем колко болни има в държавата", каза Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.