Приветствие към талантливите младежи отправиха и техните ментори, които им пожелаха да не се отказват от журналистическата професия и да надграждат постигнатото.

В рамките на церемонията, кметът на Община Враца връчи призове на врачанките Виктория Цветкова и Елина Спасова, които са отличени в категорията "Посланик на общината". Младите журналисти получиха и парична награда от кмета Каменов, който награди и представителите на общините Банкя, Благоевград, София, Сливница, Вършец, Дупница и село Галиче.

Програмата продължи с обявяване на победителите и финалистите в конкурса, а всички участници посетиха различни културно-исторически забележителности във Враца.

Градът под Околчица е домакин на официалната церемония по награждаване на победителите в "Работилница за репортери 2019", тъй като миналогодишните победители са врачанките Теодора Александрова от ПЕГ "Йоан Екзарх" и Ани Павлова от ППМГ "Акад. Иван Ценов"

Конкурсът "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома" е организиран от регионалния портал за новини Espressonews.bg и се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел.

В тазгодишното, четвърто издание се включиха 121 ученика от средните училища в 15 общини - Банкя, Благоевград, Божурище, Ботевград, Бяла Слатина, Враца, Вършец, Годеч, Драгоман, Дупница, Костинброд, Мездра, Своге, Сливница и София. В рамките на месец и половина участниците работиха по шест конкурсни задачи под менторството на утвърдени журналисти и преподаватели - Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС, а броят на създадените статии и видеорепортажи е над 300.

Материалите на финалистите бяха оценени от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова ръководител катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и Телевизия Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио, Евелина Павлова от Radio FM+.

Участниците се борят за титлата "Репортер на EspressoNews", като победителят ще спечели и пътуване до Брюксел, осигурено от патрона на инициативата Ева Майдел.

Образователният конкурс „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда със съдействието на Rollplast, AQ Magnit, Автошкола Василеви, УНСС, 360 Creative Bulgaria, Volontime, Samsonite, BHTC , МЕТРО, ПГ „Велиза Пеев", Автомотор корпорация АД, Мания Принт, Кока-Кола Хеленик България. Медийни партньори са NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg, obekti.bg, Teen Station.