"Радостен съм, че навръх християнския празник Архангеловден откриваме строителните дейности на жилищната сграда на ул. 'Братя Миладинови“ №10. Благодарение на вашата активност - като едно от първите сдружения в града, подали документи за саниране - Враца се събуди. Само преди година в града имаше едва 11 сдружения на собственици, днес подписах 63-ия договор, а регистрираните сдружения са близо 130. Градът ни се превърна в лидер, от последно място и вече сме втори по брой направени Сдружения в цялата страна“, заяви Калин Каменов и благодари екипа на Община Враца и на консултанта по Националната програма в общинска администрация Антоанета Робева.

"Очакваме над 100 блока да бъдат санирани, което цялостно ще промени облика на Враца“, добави Каменов и отбеляза, че от началото на годината са проведени повече от 500 срещи със собственици на многофамилни жилищни сгради, отговарящи на условията за кандидатстване по програмата.

На откриването на строителната площадка присъстваха зам.-председателят на Общинския съвет Ивайло Христов, общинският съветник Иво Ралчовки, управителят на фирмата, спечелила обществената поръчка за саниране на сградата - "Опал 94“, инж. Тодор Топалски, представител на фирмата, която ще изпълнява строителен надзор "Кимтекс ЛС“ ООД, председателят на сдружението на собствениците Любомир Димитров и живущи в сградата.

Стойността на сключения договор за ремонт е 538 436.33 лв. с ДДС, а блокът на ул. 'Братя Миладинови“ №10 ще бъде първата жилищна сграда в града, на която ще бъде изписано стихотворение на Христо Ботев.

Ден по-рано кметът на Враца инспектира ремонтните дейности на три жилищни блока, които се обновяват по Националната програма. Той посети на място строителните площадки на блок 124 в ж. к. „Дъбника“, ж. к. „Младост“1, както и жилищната сграда, намираща се на адрес ул. "Любен Каравелов” №1, където ремонтът е на 90% завършен.

И на трите обекта въвеждането на мерките за енергийна ефективност се изпълнява в срок. В момента на бл.124 се подменя дограмата и се поставя топлоизолация. Предстои да бъде извършено укрепване на терасите и ремонт на покрива. По време на проверката в ж. к. "Дъбника“, кметът се срещна с представител на фирмата-изпълнител на обекта - ДЗЗД "Уест Денова инженеринг”.