Районният съд във Враца разгледа наказателно дело от общ характер срещу подсъдим гражданин на Република Турция. Въз основа на Закона и доказателствата съдът призна турския шофьор за виновен и го наказа с лишаване от правоуправление. През юни миналата година на главен път Е-79, в посока Враца-Мездра, турският гражданин управлявал „Рено” - влекач с прикачено към него ремарке. Водачът загубил контрол върху влекача, навлязъл в насрещната лента и се блъснал в лек автомобил „Мерцедес Е 200”. Веднага след удара турчинът настъпил газта и избягал от местопроизшествието. Не за дълго обаче, защото бързо бил установен от органите на реда в Мездра.

В следствие на катастрофата пътуващата жена в мерцедеса била ранена. Експертиза на съдебно-медицинските специалисти установила счупване на дясна раменна кост, с което й е причинено трайно затруднение на движенията на дясната ръка. Съдът е преценил, че престъплението е непредумишлено и е освободил извършителя от наказателно отговорност.

Административното наказание обаче, не му се е разминало. Той ще трябва да плати глоба в размер на 1200 лв. Районен съд - Враца е наложил на турския шофьор и по-строго наказание - лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Според Наказателния кодекс в подобни случаи лишаването от документа за правоуправление е от 6 месеца до три години. Срокът за обжалване на делото не е изтекъл. Турският шофьор със сигурност ще се възползва от това си право.

На този етап няма да му се размине да заплати малко повече от 500 лв. по сметките на МВР и 370 лв. по сметките на Районен съд - Враца за разноски по разследването, за преводач и превод на документи по съдебното дело.