Специалисти в сферата на семейното здраве, университетски преподаватели, църковни служители, представители на институции, на изкуството, културата и бизнеса ще се включат и тази година в подкрепа на двойките, по пътя им към изграждане на успешен брак.

Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа, над 1/3 от браковете у нас се разтрогват. Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. От началото на Седмицата на брака до края на 2019 година браковете у нас са нараснали с 37 процента. Инициативата допринася положително това да се случва, с нарастващата обществена подкрепа. Двойки, с пет и повече години брак, ще могат да се включат в конкурса "Вашата рецепта за успешен брак" до 9 февруари. Две двойки ще получат награда.

"Идеята е двойките да споделят в няколко изречения, заедно със снимка, от колко години са семейни, тяхната рецепта за успешен брак. Това, което ги кара да се чувстват удовлетворени, какви съставки допринасят за това да им бъде приятно заедно" , каза Михаела Джоргова - координатор на Седмицата на брака в България.

Над 20 събития и инициативи се състояnd по време на Седмицата на брака. Повечето от тях са с практическа насоченост и целят да помогнат на двойките да подобрят уменията си за общуване, за справяне с трудните емоции, за решаване на конфликти, за развиване на пълноценни взаимоотношения и други. Повечето от събитията са безплатни, достъпни онлайн и могат да се видят на сайта www.brak.bg.

Източник: БНР Видин