„Да смениш попрището от учител в директор е едно истинско предизвикателство, призна Мирослав Павлов. Смятам, че имам страхотен екип. От тази година имаме трима нови млади учители, които за първи път ще преподават. Изключително съм горд и щастлив, че съм начело на Професионалната гимназия „Васил Левски“. Искам да пожелая честита нова учебна година на всички колеги. Нека бъде присъствена, здрава и много спокойна.“

По традиция церемонията започна с издигането на националния флаг на Република България и изнасяне на училищното знаме. Музикални и танцови изпълнения изнесоха възпитаниците на Анета Петкова и мажоретките, с ръководител Цветелина Цинцарска, при ОУ „Христо Ботев“ в Мездра, както и танцьорите от Средношколския танцов състав, с ръководител Владислав Петров.

Водосвет отслужи енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски, който благослови учениците и учителите.

По случай откриването на учебната година приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха директорът на училището Мирослав Павлов, началникът на Регионалното управление по образованието във Враца – Лорета Колева, кметът на община Мездра Иван Аспарухов и инж. Еленко Кирков – началник депо – район Мездра.

„Днес искаме да поставим началото, което почива на едно прекрасно минало на това учебно заведение, каза в обръщението си градоначалникът Иван Аспарухов. Скъпи ученици, гордейте се, че избрахте това учебно заведение. Ще направим всичко възможно това училище да върне старата си слава и да заслужи място в професионалните предприятия, за да имате и вие своето бъдеще.“

„Искам да изразя моето възхищение, че сте избрали тази прекрасна гимназия и да поднеса от ръководството на „БДЖ – Пътнически превози“ всичко най-добро през новата учебна година, много успехи и ползотворна година“, пожела на учениците Еленко Кирков – началник депо – район Мездра.

В професионалната гимназията, чийто патрон вече е Апостолът на свободата, са записани 16 осмокласници, които ще се обучават в две направления – „Локомотиви и вагони” и „Пътностроителна техника“. Общо възпитаниците на професионалната гимназия са 76. 11 ще завършат през тази учебна година.

Сред гостите на тържеството бяха още Яна Нинова – председател на Общинския съвет в Община Мездра, Георги Георгиев и Ралица Минчева – представители на „Български държавни железници“, Калин Стойчев – управител на ОП „Чистота“ – Мездра, както и бивши учители.