Срещата между учениците от учебните заведения бе част от дейностите, осъществявани в „Клуба по интереси“ по проект „Млад шахматист“.

Идеята на събитието е децата да тренират и да се подготвят за турнир по шахмат, който ще се проведе през февруари, по случай 100 гимназиално образование на учебното заведение.

„В шаха не е непременно важно първото място. Идеята е, че той е най-интелигентния спорт и развива уменията на всеки един от вас“, каза на младите шахматисти учителят по история Данаил Димитров, който е и член на Шахматен клуб „Локомотив“ в Община Мездра.

Майсторът по кореспондентен шах Тошко Кирков бе специален гост на събитието. Той разказа за историята на шаха и значението му в изграждането на младите личности, както и за постиженията на ШК „Локомотив” (Мездра).

Началото на празника бе поставено от Кирков, който демонстрира кратки ходове и задачи, прилагани в спортните битки на шахматната дъска. В тях помагаха подрастващите шампиони в шаха Даниел Коловски и Стилян Драгановски.

Директорът на учебното заведение Мариела Горанова връчи почетна грамота на Тошко Кирков за неговата всеотдайност и подкрепа към младите шахматисти.