С много настроение в дома на родилката "бабата" нарече благопожелания за здраве и берекет, а на младите булки - да народят още много деца.

По-сетне "бабата” завърза на ръката на 3-месечната Мирела мартеничка с паричка за късмет, а щастливата майка на четири деца Калинка я дари с кърпа, чорапи и сапун. Както повелява традицията, бе пресъздаден ритуалът "измиване ръцете на бабата”, след което всички се отправиха към старата чешма в селото, където бе извършено обредното "влечугане (къпане) на бабата".

Честването на празника продължи на площада с народни хора и веселие. Накрая всички седнаха на общата трапеза, на която си спомниха с благодарност за баба Къта Минкина, изродила с умеятните си ръце навремето десетки деца от селото. За "Мис Баба Царевец 2017” единодушно бе определена Лиляна Лещарска, секретар-библиотекар на местното читалище.

Така бе спазена традицията на Бабинден в бившото Влашко село, което е известно у нас и в чужбина със своите майстори-каменоделци и с кариерите си за добив на "врачански” варовик.