По думите на Симидчиев това, което ще дадат като възможност тези тестове, е да се оцени имунният отговор на част от популацията, която все още циркулира в общността и е в контакт с всички останали.

Той обясни, че първата целева група е тази на полицаите, защото логистично най-бързо и безпроблемно ще стане изследването при тях.

"Първо, те са в преобладаващ контакт със здраво население. Ако изследваме лекарите, вероятността да се получат по-високи резултати, отколкото в популацията, е голяма, тъй като те са в постоянен контакт с болни хора", допълни специалистът.

Той поясни, че изследванията ще дадат възможност да се характеризира какво е разпространението на вируса от гледна точка на имунологията и да покаже какво се случва с груповия имунитет на общността.

Симидчиев допълни, че лицата, които предстои да бъдат изследвани, няма да посещават лечебните заведения, защото това е свързано със събиране на групи от хора. "Това, което ще направим - ще имаме екипи, които ще се занимават с това. В момента се разработва логистиката. Ще имаме много ценна информация, с която ще можем да направим изводи за цялото ни общество, не само за отделна рискова група", добави пулмологът.