Преизчислението ще обхване всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като извънредна мярка в разгара на коронавирусната пандемия през март 2020 г. Тогава тя обхвана лицата, които не са подавали заявления за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/или осигурителен доход през 2019 г., както и през 2020 г. до въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г.

През 2021 г. извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща, в резултат на което в началото на април същата година бяха преизчислени служебно пенсиите на 294 000 работещи пенсионери. През 2022 г. броят им достигна малко над 340 000. Средният размер на увеличението на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лв.