Водосвет за здраве и благоденствие на селото и жителите отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Официални гости на събитието бяха още Кирил Ананиев – бивш финансов министър, а сега депутат, кметът на град Враца – Калин Каменов, зам.-кметът на община Мездра инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет Яна Нинова и общински съветници. Сред присъстващите бяха и проектантът на обекта арх. Петър Червеняшки, представителите на изпълнителя на обекта - обединението ДЗЗД „Зверино - 2021“, Мирослав Захариев и Цветан Александров, собственикът на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ Огнян Петров и др.

„Искам да благодаря на всички, които от 2014 г. насам работиха за идеята Зверино да има площад, какъвто заслужава, обърна се към присъстващите кметът на Мездра Иван Аспарухов. Той е пример за това, че трябва много общи усилия и искам да дадем пример така да се случва и в държавата ни. Ползването и опазването на това красиво място вече е ваша грижа“.

„Гордеем се с този площад и искаме да заявим нашето желание той да носи името „4 юни“, когато честваме историческите събития, свързани с Ботевата чета и събора на селото. Нека пазим тази нова придобивка за нас и за бъдещите поколения“, каза кметът на Зверино Стоян Петров.

По проекта е облагородено и благоустроено цялото площадно пространство и зелена зона около кметството, като са изпълнени изцяло нови алеи, настилки, осветление, ремонтирани са прилежащите асфалтови улици и тротоари. Обособени са три функционални зони. Най-високата е зоната „централен площад“ с паркинг за ежедневен достъп и централно площадно пространство с декоративна настилка. В централната част на площада е изградена връзка с втората зона. В зоната за социални контакти е изграден форум със сцена и седящи места, разположени амфитеатрално. Оформен е мемориален кът, а между нивата е изградена рампа за хора с увреждания с тактилна настилка и парапет. Рекреационната зона е в най-ниската част, близо до реката и е с най-богато озеленяване. Алейната мрежа е така организирана, че осигурява всички възможни връзки със съществуващите такива. В центъра е организиран кът за почивка с пергола и кът с градинска чешма (фонтанка). В цялото парково пространство е изпълнено градинско и декоративно осветление.

В обекта са вложени 610 хиляди лева, отпуснати от Министерският съвет през декември 2020 г.