За 9-та поред година, на 27-28 август във Видин ще се проведе промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов „Реката, Добруджа и морето 2022“. Общо 160 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да стартират заедно, с цел да изминат близо 700-те километра на най-дългия туристически маршрут в страната Дунав Ултра. Лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, ще се включи на велосипед, за да поведе колоездачите за първите километри на мащабното начинание. Тази година, за са подкрепят идеята за популяризирането на Дунав Ултра се включват рекорден брой общини - общо 12. Събитието е официално подкрепено и от Министерството на туризма.

На 27-ми август пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната – „Баба Вида“, ще бъде създадена промоционална зона с названието „Баба Вида Арена“. Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на техните партньори и Министерството на туризма, са подготвили множество активности, томболи, информационни дейности, място за отдих и бира “Дунав Ултра”, от които ще могат да се възползват участници, гости на града и видинчани. Ще бъде позициониран павилион на Министерството на туризма, на който младежи в стилизирани народни носии ще представят материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. На съседен павилион ще бъдат представени туристически и промоционални материали на всички общини - партньори на събитието и на маршрута Дунав Ултра.

Един от начините, по които организаторите тази година допринасят за популяризирането и представянето на екзотичния район край река Дунав и Добруджа, ще са специално издигнати 4-метрови флагове с имената на населените места - села и градове.

На знамената ще бъде поставен герба на всяка община, всички те ще бъдат позиционирани на предварително избрани места - Контролни точки - в общия случай това са представителни зони в централната част на населените места, откъдето маршрутът преминава. Участниците ще споделят снимка с флаговете, популяризирайки по този начин имената на населените места в и извън пределите на страната. Такива флагове ще бъдат издигнати в градовете Видин, Мизия, Оряхово, в селата Лесковец, Остров, Крушовене, Байкал, Гиген, в градГулянци,Никопол, Белене, Две могили,Русе, село Сребърна, Силистра,Генерал Тошево и село Дуранкулак.