Това е вторият занаят от Северозапада, вписан след като през 2021година Националния съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата вписа в Националната представителна листа „Варене на домашен сапун“ - кандидатура, предложена от Народно читалище „Просвета-1928“ в мездренското село Царевец.

В тазгодишното издание по вписването в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища - 2022“, бяха одобрени 6 кандидатури, излъчени в областния етап от процедурата по попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България – 2022”.

Останалите пет кандидатури, вписвания в Листата са калоферските алтън гайди, изпълнена от Гайдарски състав при НЧ „Христо Ботев - 1869“, гр. Калофер, Христо Маринов Христов - майстор мутафчия в музей „Етър“, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ - гр. Габрово, Община Габрово, Област Габрово; Институт по лозарство и винарство – гр. Плевен; Вила „Гривица“ (местна изба); Винарска къща „Мизия“; Фолклорен ансамбъл „Мизия“ – носители на елемента „Винопроизводството – традиционна направа и употреба в Плевенския район”; общността на с. Липница, община Ботевград, 12 представители на родове, които „дават“ оброци, носители на елемента „Оброкът – живата практика в с. Липница, община Ботевград“, както и Фолклорна група за турски народни песни и Танцова група към НЧ „Христо Ботев - 1931”, с. Веселина, които представиха на живо в галерия „Средец“ част от обичая „Къносване на булка“ от село Веселина. Отличените получават и парична награда, която да спомогне за развитието и опазването на нововписаните елементи.

Националната система „Живи човешки съкровища – България“ е основна културна политика на Република България за опазване на нематериалното културно наследство. Системата е инструмент на държавата, която я реализира чрез Министерство на културата и с експертното участие на експерти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Чрез Националната система се разпознаваткултурни дейности и умения които имат роля при идентификационните процеси. Тя осигурява по-широка видимост на елементите; подкрепа на носителите стимулира предаването на уменията на следващите поколения с оглед на тяхното съхранение и пълноценно участие в живота на хората.