Лятото, макар и бавно, започва да отстъпва пред есента, а с понижаването на температурите, идват и вирусите.

"Есента очакваме коронавируси, риновирусите, ангините, носовете", прогнозира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той успокои, че към момента няма вируси, но през есента се чака бум.

Проф. Кантарджиев увери, че здравните власти са успели да се справят със заразата от морбили в Пловдив. Според него основната опасност от евентуални епидемии идва от това, че децата не се ваксинират достатъчно и то срещу опасни болести като детски паралич и дифтерия.

В ромските махали проблемът е най-голям, но пък ако на майките им бъде обяснено, че това наистина е важно, са склонни да ваксинират децата си.

Що се отнася до тигровия комар, който е тропически и не е характерен за България, проф. Кантарджиев успокои, че няма причина за притеснения.През 2010 г. той се появи по Южното Черноморие и властите го следят, защото може да пренесе някои от тропическите болести като денга. През тази година се е разпространил в Хасково, Сливен, Ямбол, Русе.

"Хората да не оставят застояла дъждовна вода в дворовете си, защото там се размножава комарът, а общините да взимат мерки", настоя проф. Кантарджиев.

Източник: dnes.bg