Първата инициатива, част от седмицата, посветена на борбата с диабета, ще започне с Лектория за медицинската общност на тема „Диабет в детска възраст – превенция и лечение”, представена от д-р Галина Попова – детски ендокринолог в Педиатрична клиника на Аджибадем Сити Клиник – София. Събитието ще се проведе на 11 ноември /понеделник/, от 15:30 ч., в Градска концертна зала.

В два поредни дни – 12 и 13 ноември, от 15:00 ч., в Конферентната зала на Общностния център за деца и семейства, ще се състоят практически обучения на медицинските специалисти от училищно и детско здравеопазване за съвременни инжекционни техники и боравене с актуални технически средства, свързани с обслужването на болни с диабет.

На 14 ноември, когато се отбелязва Световния ден за борба с диабета, ще се проведе безплатен скрининг за изследване нивото на кръвна захар. За целта на три места във Враца – фоайе на Градска концертна зала, Търговски център „СУМИ” и фоайе на Пощенски клон в ж.к. „Дъбника”, ще бъдат обособени пунктове, където всеки желаещ ще има възможността да направи своето безплатно изследване в периода от 10:00 ч. до 16:00 ч. В пункта, намиращ се във фоайето на Градска концертна зала, ще се изследва и нивото на гликиран хемоглобин.

През останалите дни от седмицата медицинските специалисти, работещи в училищата и детските градини на община Враца, са предвидили здравно-образователни дейности за децата.