„Аз не мога да гадая какви точно са планове на здравния министър Кирил Ананиев за включване на юридическо лице в ръководството на болницата. Ако ме питате дали подкрепям тази идея – не, не я подкрепям“, категорична бе Мая Манолова.

„Настоях пред министъра на здравеопазването държавата да подкрепи врачанската болница, точно както го обещах на лекарите, на медицинските сестри, на пациентите на болницата, в контекста на предстоящата реформа, която до края на месеца ще анонсира министър Ананиев. Обърнах му обаче внимание, че каквато и да е реформата, тъй като с детайли от нея не разполагаме, според мен тя няма как да се случи, без той да има ясен оздравителен план как подкрепя болници, които са в положението на врачанската, защото това не е единственият случай. Същото е положението в Ловеч, в Стара Загора, с университетски болници, с общински болници“, посочи още общественият защитник и попита:

„Как влиза в реформата една болница с 15 млн. дългове? Очевидно е, че този воденичен камък няма как да им позволи да се реформират, каквито и да са плановете на министъра и на неговия екип“. Според Манолова отговорността за състоянието на болниците е на държавата и на министъра на здравеопазването, макар настоящият - Кирил Ананиев да не носи персонална вина за тежкото им състояние.

„Моята позиция е ясна и я представих подробно и настойчиво пред министъра – да подкрепи в качеството си на представител на държавата, отговорен за здравната политика, болницата във Враца, да я подкрепи финансово. Второто ми настояване беше министърът лично, или човек от неговия екип, да дойде на място и да информира хората от Враца и персонала на болницата какви всъщност са плановете за оздравяване. Много се надявам, че до края на месеца, каквото обещание ми бе дадено, това ще се случи“, посочи общественият защитник.