Съпоставено с изборите на 11 юли, избирателите са с 590 човека по-малко. Най-много са избирателите в Община Монтана – 47 240 човека, а най-малко в Община Георги Дамяново– 1 694. На предстоящите избори за първи път ще имат възможност да упражнят своето право на глас 483 човека от област Монтана. Това съобщи за Радио ВИДИН говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) в Монтана Ивайло Георгиев.

Към момента РИК Монтана е назначила състава на 291 секционни избирателни комисии, от тях 15 са подвижни СИК. Предстои назначаване на СИК в лечебните и здравни заведения, както и подвижни СИК за избиратели поставени под задължителна карантина, съгласно Закона за здравето. Срокът за това е 11 ноември. Предвид тежката епидемична обстановка, РИК ще проведе дистанционно обучение на СИК. За област Монтана те са предвидени на 9, 10 и 11 ноември от 17,00 часа. В обученията ще се включат темите за провеждане на изборите и работа с машините. На тези избори в 187 секции в област Монтана ще се гласува с машинно устройство за гласуване, като в 21 СИК ще има инсталирани по 2 машини.

Болните от COVID-19 и поставените под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето могат да гласуват по следния начин:
– ако са в болнично заведение – в СИК в болничното заведение за този вид болни;
– ако са в домашни условия под карантина чрез ПСИК.

За област Монтана има получени 19 броя от т.н. демострационни избирателни машини за предварително обучение на избирателите. Машините са предоставени на общините в зависимост от броя на избирателите. Обучението се извършва от фирмата доставчик и служители на общинските администрации. На предстоящия вот изборната администрация и избирателите ще спазват санитарните мерки против COVID-19, така както са разписани от здравните власти, на всеки един от етапите на избирателния процес – при получаване на изборните книжа и материали, при самото гласуване – от членовете на СИК и избирателите, при предаване на изборните книжа и материали след приключване на изборния ден.

„Членовете на СИК призовавам да прочетат и спазват стриктно изборния кодекс и методическите указания на ЦИК, а гражданите – да упражнят своето право на глас“, каза още Ивайло Георгиев.