Потърпевшият Гергов разказа, че си е закупил от въпросната сергия 26 кг домати. Когато се прибрал вкъщи, премерил стоката, но се оказало, че е платил за 26 кг, но е получил само 14 кг. При повторното си завръщане, пишман-търговецът не отрекъл и му отмерил още 12 кг. Но излъганият веднъж човек проверил отново - оказали се само 7 кг. Това вече преляло чашата на търпението му и веднага подал сигнал в медията и в полицията.

На мястото на злополучния алъш-вериш бе пристигнал екип на икономическа полиция от РУ Мездра, които проверяваха изправността на кантара. Оказа се, че е вече е точен. Търговците бяха от Берковица и обясниха, че грешката е станала вероятно неволно, тъй като някое от децата е пипало кантара.

Въпреки това, полицаите наредиха да се прибере стоката и бусът бе откаран пред РУ Мездра. Оказа се, че същият търговец е измамил още няколко граждани, които са дали показания пред полицията.

Накрая ощипаният купувач се обърна с предупреждение към всички да внимават, когато купуват от сергиите, защото освен че няма касови апарати, търговците мамят и с кантарите.