Учителският колектив беше подготвил плакат с послание „Подкрепа на мездренските медици!“ и заедно предадоха на управителя на болницата закупените предпазни средства. В знак на признателност, учителите аплодираха медиците, които са в борбата с вируса от самото начало и неуморно работят за здравето на хората.

Те благодариха лично на д-р Съботинова и екипа от лекари, които се грижат за пациентите в болницата. „Голяма част от учителите в нашето училище се срещнаха с вируса, но за щастие вече сме здрави, възстановени и на работа“, заяви Анелия Миткова, временно изпълняваща длъжността директор.

„Цялото общество трябва да е съпричастно към това, което се случва. Много наши близки пострадаха и видяхме какво означава да имаш нужда някой да ти помогне и да те обгрижва. Затова, когато тези хора страдат от липса на консумативи и нужните им средства, за да се справят, ние трябва да направим всичко възможно да помогнем. Направихме всичко от сърце и на добра воля с мисълта, че помагаме“, сподели педагогът Тодорка Василева.

Една от дошлите да подкрепят дарението бе и Светла Кръстева – дългогодишен преподавател по история в основното училище и изявен общественик: „Разбрах за идеята на колегите и откликнах. Смятам, че ние не се нуждаем от помощ, освен от проявата на отговорност. От най-малкия до най-възрастния, всички сме отговорни за живота около нас. Да запазим всичко онова, за което сме се борили ние, пенсионерите, и да запазим децата си. Вече всяка линия е първа, отговорността е най-напред“, сподели Кръстева.

Учителите отправиха обръщение към родителите и учениците за предстоящото преминаване към дистанционно обучение. Те апелират към децата да прекарват повече време вкъщи, да спазват режима на обучение и да бъдат по-отговорни. Целта на дистанционното обучение е да продължат да се обучават, но и най-вече да се запази живота на възрастните хора.

Това е второто дарение за болницата от училище в община Мездра. От учителския колектив приемат каузата отговорно и заявиха, че това няма да бъде последното дарение направено от тях към мездренското здравно заведение.

Управителят на болницата д-р Соня Съботинова благодари на всички за моралната и материалната подкрепа и затова, че децата също вземат участие и проявяват разбиране и отговорност.

Д-р Съботинова коментира ситуацията с COVID отделението в болницата, след излязлата статистика за заразени на територията на общината.

Тя заяви, че състоянието на болните е сравнително добро, има само четири по-тежки случаи в реанимация. Пациентите, които са настанени, са общо 17 от двете общини - Мездра и Роман. Във връзка с това, д-р Съботинова поясни, че повечето от пациентите са с пневмонии, като има и хора, които чакат да бъдат настанени.

Ръководителят на лечебното заведение изрази своята благодарност към колегите си, които доброволно са се отзовали на необходимостта от медицински специалисти в COVID отделението. Тя подчерта, че вече четирима лекари влизат при пациентите и това облекчава работата на персонала.

Важно! МБАЛ-Мездра се нуждае от престилки за еднократна употреба, гащеризони, шлемове, предпазни трислойни маски (хирургически), латексови ръкавици, калцуни и всякакви консумативи за COVID отделението.