Масови училищни прояви

1. Национален физкултурен комплекс (НФК) "Родина"

Учениците, покрили нормативите от Националния физкултурен комплекс (НФК) "Родина", ежегодно се награждават с бронзова, сребърна и златна значки. Отличията се връчват на децата в края на учебната година, заедно с бележника, свидетелството или дипломата за завършено основно образование. С най-добрите се провежда състезание. ОУ "Христо Ботев" - Мездра е многократен окръжен първенец в това спортно съревнование.

2. "Стартира отрядът"

Инициатор на тази масова ученическа спортна проява през 80-те години на миналия век е бившият Врачански окръг. Провеждат се състезания за излъчване най-напред на класовете - училищни първенци във възрастовите групи V-VІ и VІІ-VІІІ клас. Участват всички ученици от съответните паралелки. Градските и окръжните състезания се провеждат по време летните ученически лагери на българското черноморие в Галата и Дуранкулак. Класовете се водят от класния ръководител и учителя по физическо възпитание. ОУ "Христо Ботев" - Мездра винаги е участвало на в окръжния етап на състезанието, като е многократен първенец в него.

3. "Мама, татко и аз"

ОУ ”Христо Ботев” - Мездра дава начало на спортно-развлекателното състезание "Мама, татко и аз", което по-късно прераства в републиканска проява. През 1980 г. състезанието се провежда във формат "Татко и аз”. Участват 15 двойки, които се състезават по специален комплекс от щафетни игри, забавни умения и гимнастика. Първите победители са Семко Горанов и дъщеря му Галина, Стоян Добрев и синът му Драгомир, Емил Николов и дъщеря му Милена и др. Интересът е изключителен. Майките участват със саморъчно приготвени награди, които накрая се връчват на участниците.

4. Традиционна щафетна обиколка на училището в чест на 2 юни - патронен празник на училището.

В традиционната щафетна обиколка на ОУ "Христо Ботев" - Мездра, посветена на патронния празник на училището - 2 юни, участват представителни отбори на паралелките от всички класове в учебното заведение. От края на 70-те и през 80-те години на XX век по покана на домакините в щафетната обиколка участват и други училища от Мездра и общината, Враца и Ботевград.

5. "Бързи, смели, сръчни"

През 1979 г. Българската телевизия излъчва от гр. Мездра спортно-занимателното състезание "Бързи, смели, сръчни” между отборите на градските основни училища "Христо Ботев” и "Кирил и Методий”. Водещ на телевизионното предаване, което в продължение на 16 години (от 1971 до 1987 г.) всяка неделна сутрин приковава пред малкия екран хиляди български деца и юноши, майсторът на спорта проф. Михаил Бъчваров (Бате Мишо) - многократен рекордьор на България лека атлетика, а главен съдия - проф. Константин Жалов. Ръководители на отборите са Надежда Ганчева и Елисавета Стаменова. Директор на ОУ "Христо Ботев" по това време е Христо Гълъбов.

6. Училищни първенства по отделните видове спорт

С огромно желание и повишен интерес учениците от ОУ "Христо Ботев” - Мездра участват във ежегодните вътрешноучилищни първенства по отделните видове спорт - спортна гимнастика, акробатика, лека атлетика, хандбал, футбол, баскетбол, шахмат и др.

Чрез посочените прояви и състезания, организирани в Основно училище "Христо Ботев" - Мездра през годините, се повишава интереса на учениците към самостоятелни и колективни занимания с физически упражнения и спорт и се подобрява тяхната физическа дееспособност.

Източник: http://ouhristobotev-mezdra.com