Оформеното сметище е резултат от порочната практика на строителните фирми, които ползват нерегламентирани терени за изхвърляне на отпадъци, най-вече в тъмната част на денонощието. Интересен в този случай е фактът, че тези, които извозват строителните отпадъци, не влизат в Депото, а просто изсипват товара си отстрани до пътя.

Припомняме, че задължение на фирмите е отпадъците при строителна дейност да бъдат извозени до определеното за това място – депото за строителни отпадъци, на изхода на града. За съжаление обаче, видяното доказва, че това не се прави. Строителните отпадъциса се смесили с битовите и така се е оформило нерегламентираното смесено сметище по протежението на пътя на около километър и половина.

Непрекъснато се обръща внимание, че нерегламентираните сметища са един от най-големите проблеми за екологията в България. Във връзка с видяното припомняме, че от Общинска администрация - Мездра има издадена наредба, с която са уведомени всички граждани, фирми, организации и учреждения, че отпадъците, образували в резултат на строително-ремонтни дейности в жилища, офиси, търговски обекти, административни сгради и други се депортират до градското депо за строителни и неопасни производствени отпадъци, което се намира в местността "Рудината" до стария път за село Моравица.

Събирането и извозването на строителните отпадъци може да се извърши със собствени или наети съдове и транспорт или от Общинското предприятие "Чистота" - Мездра чрез предварителна заявка на контейнер за строителни отпадъци на тел: 0910/ 9 33 75.

Всички, ползващи собствен или нает транспорт, трябва да заплатят такса за обезвреждане на отпадъци на входа на депото, а лицата, които ползват услугите на ОбП "Чистота" заплащат разходите за транспорта на касата на Община Мездра в Центъра за услуги и информация на гражданите.

Такси за обезвреждане на отпадъците:

За депониране на:

^ строителни отпадъци - 5 лв./куб. м.

^ земни маси от жилищно строителство, изкопи за подземни комуникации, пътни основи и др. - 1,5 лв./куб. м

^ стъклени отпадъци - 10 лв./куб.м.

^ утайки от промишлени води - 10 лв./куб.м.

^ отпадъчна фракция "варовик” -10 лв./куб.м.

^ други нетоксични отпадъци - 4 лв./куб.м.