Ниското заплащане и високият риск за работата са сред основните причини за протеста на служителите на Държавната контролна институция. Националният протест започна точно в 12 часа и продължи 30 минутив цялата страна пред сградите на съответните РЗИ-та.

Д-р Чавдар Манов, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Враца посочи, че нереалното заплащане води до текучество и демотивира младите лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции. Той подчерта, че в неговата Дирекция има шест незаети места. От 27 лекари преди време, сега във врачанската здравна инспекция работят седем и повечето от тях са над 50-годишна възраст. Лекар с две специалности получава тук под 1500 лева, каза още той, като отбеляза, че заплатите на другите служители са още по-ниски.

Д-р Манов допълни, че ако не бъдат увеличени заплатите, ще последва масово напускане в РЗИ - Враца, както много хора вече са напуснали.

Медицинските служители настояват за уеднаквяване на заплатите за една и съща длъжност.

С плакат „Искаме достойно заплащане за труда ни“, здравните инспектори във Враца, заявиха, че са готови да продължат протестните си действия, ако не получат бърз отговор на исканията си.