От ОбП "Чистота" твърдят, че дървета са отсечени, тъй като единият кестен пред Съвета бил изсъхнал, а другият - "частично изсъхнал". А в такъв случай, съгласно Наредбата за изграждане на зелената система, те трябвало да бъдат премахнати.

От Община Мездра скоропостижно съобщиха че директорът на ОбП "Чистота" Николай Несторов е обяснил защо са премахнати въпросните дървета. Кестените пред общинската сграда създавали опасност за преминаващите хора, а крушата - защото "руши целостта" на шадравана.

През септември 2015 г. било осъществено неправилно окастряне на двата кестена, твърдят още от кметската управа. Изчакано е да премине 2-годишният период, в който да се установи дали дърветата ще продължат да образуват корона. Това не се случило и по тази причина е назначена фитосанитарна експертиза, с която експерти дали становище за последващите действия

"Фитосанитарна експертиза е изготвена от Йоана Димовска, ръководител на отдел към ОбП "Чистота“. Становището й е, че двата кестена са увредени, с влошено състояние, част от клоните са изсъхнали и представляват риск и опасност за преминаващите хора. Предвид отбелязването на предстоящите Коледно-новогодишни празници и очакваното струпване на повече хора пред сградата на Общинската администрация, се налагаше да премахнем дърветата, за да не застрашават живота и здравето на нашите съграждани и да не се стига до инциденти“, уточнява Николай Несторов.

Според експертите, на мястото на премахнатите кестени е невъзможно да бъдат засадени нови, поради увредената с времето почва и развитата коренова система на отсечените дървета.

Освен трите премахнати дървета в центъра на Мездра, служители на ОбП “Чистота“ са отрязали и три дървета на ул. “Шипка“, с цел изграждане на тротоар. "На същото място предстои да бъдат премахнати още три дървета, на видима възраст около 50 г. и височина около 5 метра. Същите повреждат тротоара, водопроводната инсталация и пътното платно, а живущите са сигнализирали Община Мездра, че компрометират основите на къщите им и желаят тяхното отрязване“, допълни Несторов.

Добитият дървен материал ще се съхранява в двора на ОбП “Чистота“ и с настъпването на зимния сезон ще бъде предоставен за отопление на социално слаби лица, се казва в зкалючение в прессъобщението от Община Мездра