Особено плачевно е състоянието на Боденска бара в участъка от влизането й в града до вливането й в Искъра. Най-занемарена и потенциално опасна е отсечката от "Техкерамик-М” до каменни кариери, в която речното корито е обрасло в треволяк и е затлачено от паднали клони, изкоренени дървета и всевъзможни боклуци. Една от най-невралгичните точки е мястото, където се влива река Заминец, което наподобява истинска джунгла.

С цел предотвратяване на риска от наводнения преди пет години Община Мездра реализира проект за корекция на река Боденска, който обхваща участък от около 500 метра. Оттогава обаче този участък не е почистван от храсти и дървета и е оставен на произвола на съдбата. Неслучайно при интензивните валежи, които паднаха напоследък, отново бе наводнена най-голямата детска градина в града - "Мир”.

Не по-различно е положението с Моравешка бара, коритото на която преди известно време също беше коригирано в участъка от бирената фабрика до моста при пазара. В най-трагично състояние е речното легло от моста при ДАП-а до Станкето и Пивоварен завод "Леденика", което не е почиствано от пролетта на 2015 г., когато стана последното голямо наводнение в Мездра.

Резонен е въпросът: Трябва ли да се случи най-лошото, за да се сети местната кметска управа да вземе превантивни мерки за осигуряване на нормална проводимост на речните корита в рамките на града?

Съгласно Закона за водите, именно кметът на общината осигурява осъществяването на дейностите по поддържане проводимостта на речните легла, които включват: премахване на израсналите във водното течение дървета, дънери, храсти и всички паднали или с опасност да паднат дървета; опазване на бреговете на реките от ерозия, укрепване на бреговете и защита на крайбрежната растителност; почистване на речните легла от наносни отложения за осигуряване нормалната им проводимост и т. н.

Във връзка с изискванията на Закон за защита при бедствия пък в доста общини у нас са разработени Общински програми за намаляване на риска от бедствия, каквато в Община Мездра просто няма. Нещо повече - нищо не се прави в тази насока.