Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са и селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради. След трагедията „Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца, от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките".

Според пилот на свален американски самолет, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Самолетът е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите в града, а пилотите виждали как хората бягат, но стреляли по тях.

Известното затишие е прекъснато на 16 и 30 март с удари насочени предимно към София.

Ето каква е зловещата равносметка на операция "Point Blank" (прицел от упор)?

София е бомбардирана 11 пъти, както и Варца, Дупница и още 18 селища. Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата. Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца. Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния й фонд. Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева.

Навършват се 73 години от бомбардировката над Враца.

Вече е традиция на този ден в храм „Свето Възнесение” във Враца да се отслужва панихида за загиналите в бомбардировките врачани. Община Враца е изпратила писмо и има разрешение и съдействие от страна на Врачанска митрополия и лично от Владиката Киприян за провеждането й. Панихидата ще бъде отслужена на 24 януари -вторник, от 10.30 ч. от отец Николай Костадинов в съслужение със свещеници от храм „Свето Възнесение”. След църковния ритуал ще бъдат поднесени цветя пред Мемориала на загиналите врачани във Втората световна война и при бомбардировката над града.