Множество пътни знаци, включително на възлови кръстовища в Мездра, са в окаяно състояние - увредени, ръждясали, счупени, надраскани със спрей или с олющени цветове и символи, със залепени върху тях стикери или обяви, монтирани в неправилна посока, скрити зад клони, дървета и други препятствия за пряка видимост и т. н. На места пък пътните знаци въобще липсват или са заковани с пирони върху крайпътни дървета.

В редица от тези случаи става дума за недобросъвестни граждани, които умишлено увреждат пътните знаци или дори ги крадат, за да ги предадат на вторични суровини. Глобата за такива нарушения, регламентирана в Общинската Наредба №1, е от 10 до 200 лв., освен ако извършителите не подлежат на по-тежка законова санкция.

В плачевно състояние са и повечето указателни табели, особено за имената на градските улици. Не липсват и куриозни случаи, като христоматийният пример с грешното изписване на ул. "Св. Патриарх Е(ф)тимий”, в т. ч. и на латиница.

Поизтрита на някои места, особено на пешеходните пътеки, е и новата хоризонтална пътна маркировка, която бе положен през лятото по основните пътни артерии в града. В по-малките квартални улици пък такава въобще липсва.

В недобро състояние е и част от уличното осветление, особено по пешеходните алеи, където на места осветителните тела са унищожени или счупени.

Иначе контролът по поддържане на уличната маркировка, пътните знаци, табели и други съоръжения, свързани с организацията и безопасността на движението, се осъществява от съответните длъжностни лица в Общинската администрация и от "Пътна полиция”.