Строежът на компостиращата инсталация и монтираното оборудване бяха финансирани по спечелен проект по ОП „Околна среда” 2014-2020 г. Общият размер на инвестицията е 5 783 872,87 лева., от които европейско финансиране в размер на 3 704 673,12 лева, национално съфинансиране в размер на 653 765,81 лв. и съфинансиране от общините Враца и Мездра – 1 425 433,94 лв.

Основната цел на изпълнения проект е намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими отпадъци от общините Враца и Мездра. Дейността на новото съоръжение ще гарантира намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в действащата клетка на Регионалното депо край с. Косталево и удължаване на експлоатационния му срок. Капацитетът на компостиращата инсталация позволява обработването на до 8 000т/ год. зелена маса и биоразградими отпадъци, събрани на територията на общините Враца и Мездра. Откритите работни места за обслужване на новото съоръжение ще са около 20.

Като краен продукт инсталацията ще произвежда компост или ситова фракция. Компостът ще се оползотворява за ландшафтни дейности и озеленяване, ще намира приложение в рекултивация и възстановяване на екологично нарушени терени. С фракцията ще се запръстява действащата клетка на депото.

В рамките на проекта е въведена система за разделно събиране на зелените отпадъци в двете общини. За целта са закупени 574 контейнери с вместимост 1,1 куб.м., в които ще се събират зелените и биоразградими отпадъци. Извозването им ще се осъществява с четири нови сметоизвозващи машини.

С реализирания проект се очаква да се подобри качеството на живот на населението на двете общини, чрез въвеждането на устойчиви механизми за опазване на околната среда. В резултат на организираното разделно събиране и оползотворяване на зелените и биоразградими отпадъци се очаква да се повиши екологичното самосъзнание на хората.