Според вносителя на докладната това недвусмислено говори за "различно отношение" от страна на ръководството на общината към дейността на спортните клубове, регистрирани на територията на община Мездра по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Ето защо, с цел "уеднаквяване на критериите при извършването на транспорт на спортните клубове" и с оглед на факта, че "всички, с изключение на един клуб, пътуват за сметка на Община Мездра", Валентинов предлага на Общински съвет да вземе решение, считано то 01.01.2019 г., пътуването на спортните клубове, извършващи дейност и регистрирани на територията на община Мездра по ЗЮЛНЦ, за участие в мероприятия от държавните спортни календари на съответните федерации да става за сметка на Община Мездра, след предварително подадено писмено заявление до кмета на общината, указващо датата, часа и мястото на тръгване за мероприятието.

В становище от кмета на Мездра Генади Събков относно това предложение се казва, че с Решение №630/ 31.01.2019 г. за приемане Бюджета на община Мездра за 2019 г. Общинският съвет е определил 35 хил. лв. субсидии за спортните клубове, с цел подпомагане участието им в спортния календар.

"С тези средства клубовете следва да покриват разходите си (включително транспортни) за участие в спортни прояви и състезания на територията на страната, пише още в становището. Клубовете, ползващи транспортните услуги на ОбП "Чистота" - Мездра, следва да заплащат стойността на извършваната им услуга."

Окончателно решение относно предложението на Георги Валентинов ще вземе Общинският съвет.

Впрочем, в Програма за развитие на физическото възпитание и спорта в община Мездра за периода 2016-2019 г. като основно положение е заложено, че Община Мездра е длъжна да оказва "активна подкрепа на съответните спортни клубове и други обществени териториални сдружения и организации за провеждане на тренировъчна и състезателна дейност", както и "осигуряване на необходимите средства за тези дейности от общинския бюджет".

А като мерки за реализирането на тази програма са залегнали "Създаване на оптимални условия за развитие на спортните клубове" и "Осигуряване на условия и оказване на съдействие на спортните клубове при организиране, провеждане и участие на различни спортни прояви".