Преди три дни 5-етажният блок, в който в момента се извършва саниране, за пореден път се наводни от проливния дъжд. Тази сутрин пак заваля и водата отново потече от покрива. Гледката, която завариха двамата представители на централната и на местната власт, бе апокалиптична като след библейски потоп: всевъзможни течове от тавана в апартаментите и коридора, петна от мухъл по стените, бидони, легени и кофи, пълни с вода по пода, майка с дете на ръце, която щъка между съдовете в търсене на по-сухо място...

Потърпевши от тази трагична ситуация са най-вече 11-те семейства, които обитават последния етаж на сградата. Течове обаче има и на долните два етажа, разказаха живеещи в блока.

Министър Крумова призова хората за търпение и заяви, че от фирмата изпълнител на санирането са обещали проблема да бъде решен до една седмица и че ще поемат разходите по нанесените щети. Тя апелира обаче да не се бърза с полагането на новата изолация на покрива, докато не се отстранят течовете, за да се удължи живота на сградата поне с 10-15 години.

Според кмета на Мездра Генади Събков проблемът датира от доста време и е резултат от самодейни ремонти, правени през годините от някои от обитателите на блока, който е бивше ученическо общежитие, както и от некачествен ремонт на покрива, извършен преди няколко години. Градоначалникът заяви, че Националната програма за енергийна ефективност е единственият шанс този проблем да бъде трайно решен.

Според Тихомир Лилов обаче, който живее тук повече от две десетилетия, проблемът е едва от около три години, когато са се появили първите течове след ремонта на покрива, извършен от печално известната мездренска фирма "Ритлите 97”.

Другата основна причина, твърдят потърпевшите, е забавянето на санирането от страна на фирмата-изпълнител на обекта - "Интер Строй Груп". Поради организационни неуредици и липсата на достатъчно работници. строителните дейности стартирали едва преди около две седмици, разказаха хората, като първоначално на обекта работели само петима души и едва след като се разшумяло за проблема, се явили 25. По този начин е пропусната възможността да се напредне с работата през първата десетдневка на месец май, когато не валеше толкова интензивно.

Минути след като министър Крумова си тръгна от небето над Мездра се изсипа поредният проливен дъжд и от тавана на блок "Сердика" отново повече вода…