На заседание на кризисния щаб в Лом вчера беше взето решение да се иска помощ от съседни и по-далечни общини за доставка на вода. Първи с водоноски са се отзоваха Монтана, София, Своге и Козлодуй.

Водопроводът, който аварира край помпената станция до село Добри дол и остави без вода за най-малко седмица Лом и съседните села Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е на повече от 50 години. Той е изгнил на много места. След като във вторник той се спука, то от течащата силно вода под него се е образувала голяма пропаст от около 6 метра. Възстановяването му е невъзможно и единственият начин за доставка на вода в Лом и петте села е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Технологичното време, при възможно най-бърза изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около седем дни.

Заради безводието от днес училищата, детските ясли и градини и млечната кухня в Лом са затворени и разпуснати в принудителна ваканция. Те ще работят отново когато водоподаването бъде възстановено, уточниха от Община Лом.