Общите задължения на МБАЛ - Мездра към 30 юни 2017 г. са в размер на 636 хил. лв. По-голямата част от тях - 376 хил. лв,, са към доставчици на медикаменти и консумативи. Най-сериозни борчове общинската болница има към фармацевтичните фирми "Phoenix Pharma", "Фаркол” - Бургас и "МТИ” - София по договори за доставка на лекарствени средства и медицински консумативи, които възлизат на около 110 хил. лв. и са натрупани през периода юни 2016 - юли 2017 г. От страна на доставчиците на лечебното заведение са предлагани споразумения за разсрочено плащане за издължаване на просрочените задължения. "Тези споразумения не само, че няма ще разрешат проблемите с доставките, а ще доведат до увеличаване на задълженията ни с начислени лихви и неустойки”, смята д-р Михайлова.

С цел осигуряване на оборотни средства и погасяване на просрочените задължения, на последната сесия на Общинския съвет ръководството на МБАЛ - Мездра отправи искане да й бъде отпуснат безлихвен кредит от 150 хил. лв., какъвто й бе отпуснат преди две години, но в размер на 200 хил. лв. и който лечебното заведение все още издължава. Въпреки че прие информацията за дейността и финансово-икономическия анализ на болницата за първото полугодие на 2017 г., в крайна сметка местният парламент отказа да бъде отпуснат такъв кредит.

"Ако Общината като Принципал не ни подкрепи, ние сме на път да "развеем белия байрак”, заяви по време на заседанието управителят на МБАЛ - Мездра. Според д-р Михайлова, това ще доведе до опасност от закриване на общинската болница, което ще се отрази негативно върху работата както на Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ (ФЦСМП), така и на доболничната помощ като цяло. Защото, подчерта тя, ако това стане, възможностите за диагностика на пациентите ще бъдат силно ограничени.

"Ние сме готови като ръководство да поемем своята отговорност за влошените финансови показатели на болницата”, каза още на сесията д-р Михайлова. Общинският съвет възложи на управителя на дружеството в едномесечен срок да изготви и представи оздравителен план за финансово стабилизиране на лечебното заведение.

Така или иначе, бъдещето на МБАЛ - Мездра остава обвито в гъста врачанска мъгла.