Играта "Син Кит‘" се превръща освен в социален и в политически проблем. В държави като Русия, Казахстан и Украйна ужасяващата игра "самоубиец‘’ вече е взела своите първи жертви. Регистрирани са над 180 деца, които са посегнали на живота си заради инструкциите, които са получавали от играта и които трябвали да изпълнят.

Написвайки "синий кит“ (с хаштаг) - ти вече си част от играта. С теб се свързва на лични съобщения "настойник“, който в продължение на 49 дни ти дава "задачки". "Задачките" са повече от екстремални, като тяхното изпълнение задължително трябва да снимаш и качиш в мрежата. Например да изрисуваш с бръснарско ножче син кит на ръката си, или пък да си накълцаш вените, или пък да ходиш по външен парапет на голяма височина, или пък да запалиш нещо в дома си. При отказ - следват заплахи за убийство на родители, брат, сестра, роднини и т. н.

През май 2016 г. руските власти арестуваха 21-годишния Филип Будейкин, който е предполагаемият автор на играта. Той е обвинен за подбуждане към самоубийство на 15 деца. Въпреки това последователите на играта все още я поддържат "жива“.

Играта е изключително опасна и манипулативна, затова родителите трябва да имат по-голямо наблюдение върху децата си, тъй като засегнатите области в момента са над 10, а играта се очаква да дойде и в България .