"В сигнала, който внасяме, подчерта Иванов, искаме да попитаме кмета Генади Събков: Защо с тези 1 400 000 лв. дава един безлихвен заем на изпълнителя (тъй като до момента те не са върнати), защо вече трета поредна година няма положена нито една тухла на обекта? Защо тези средства не са си поискани от Общината, макар че има разрешение за строителство на този обект, а нищо не се случва?”

"Поискано ли е от кмета Генади Събков до момента изпълнение на договора за строителство, поне до размера на преведения от Общината през 2014 г. аванс в размер на почти 1 400 000 лв.?, питат депутатите от ГЕРБ. И ако не - какви са причините за това?"

"В края на 2016 г. кметът Генади Събков издава удостоверение за отлично изпълнение на видовете СМР и правилно изразходване на финансовия ресурс от страна на изпълнителя”, каза Александър Иванов .

"Кога ще бъдат изразходвани тези средства целесъобразно и кога жителите на Мездра ще получат своята спортна зала?", питат още от ГЕРБ.

В сигнала до главния прокурор депутатите питат също: За какво са изразходвани 2,6 млн. лв. възстановено на Община Мездра ДДС по проекта за пречиствателната станция и как е изразходван безлихвеният кредит от 1,7 млн. лв., получен от Общината през 2016 г. от Министерството на финансите, който не е възстановен и до момента?

"Какви санкции е понесла Община Мездра от страна на Комисията за защита на конкуренцията за неправилно проведени процедури и класирани изпълнители по Закона за обществените поръчки през последните години и на чия сметка се пишат тези санкции?", се пита още в сигнала.

"Ние сезираме и изпращаме сигнал и до Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), който отново се отнася до кмета на Мездра Генади Събков, допълни бившият депутат Антон Тодоров. През мандат 2011-2015 г., когато той е заместник-кмет, а неговият син Николай Събков е студент в Шотландия, синът му е получавал субсидии в размер на десетки хиляди лева от Държавен фонд "Земеделие" за наети от Община Мездра пасища, земи и ниви. През 2015 г. получава близо 16 000 лв., а през 2016 г. - близо 15 000 лв. Тези субсидии са изплащани, когато Николай Събков е бил студент в Шотландия", каза Тодоров.

В тази връзка депутатите от ГЕРБ питат КОНПИ: Заявен ли е този конфликт на интереси в декларацията на Генади Събков като заместник-кмет? В случай че договорът е прекратен, за кои посочени имоти неговият син, бидейки все още студент в Шотландия, през следващите години е получавал пари от Държавен фонд "Земеделие"?

"От избирането на Генади Събков за кмет на Мездра през 2015 г. досега Община Мездра работи без заместник-кмет в нарушение на чл. 39, ал. 1 и 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация”, допълни на брифинга народният представител от 6 МИР Враца Красен Кръстев.

"След изнесените от колегите данни, факти и обстоятелства относно няколко случая, касаещи ръководството на Община Мездра в лицето на кмета Генади Събков, за мен, като представител на избирателите от 6-ти Многомандатен избирателен район, за нас от ГЕРБ буди притеснение оставането на Генади Събков на поста кмет на Община Мездра", заяви от своя страна народният представител от врачанско Петя Аврамова.

"Имаме основателни притеснения, че той работи във вреда на жителите на общината. Ние от ГЕРБ считаме, че е редно Генади Събков да подаде оставка, да се оттегли от поста, а компетентните институции да направят проверка”, каза в заключение Аврамова.

Видеозапис от брифинга на депутатите от ПП ГЕРБ може да видите в прикачения по-долу файл.