В нея се включиха ученици от „Клуб БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино, със съдействието на техния ръководител – Петя Илиева, както и други деца, които не са част от клуба, поясни Илиева. Да помогнат в организираната кампания се включиха и доброволци от Доброволно формирование-Мездра, както кметският наместник на мездренското село Старо село.

Учениците от БМЧК-Зверино не са се поколебали да се включат в ремонтната дейност, тъй като това е манастир, който е посещаван от всички жители на Дефилето и за тях е важно да помогнат.

„Участваме в тази инициатива, защото виждаме, че манастира има нужда от реставрация“, каза Яна Кръстева.

„Включвам се в инициативата, защото е хубаво да направим нещо добро, тъй като това ни е призванието. Този манастир е тук в нашия край и няма как да не помогнем“, разказа Тереза Богданова.

До момента с доброволен труд са реновирани спалните помещения в манастирските сгради, почистени са двора и общите помещения. Лакирани са дървените настилки, ламперии и носещи елементи.

Предстои да бъдат подменени всички мебели, поясни Велислава Илиева, гл. експерт „Кабинет - координация ръководен персонал, Кметства, Общинска администрация и взаимодействие с Общински съвет и държавни институции“.

Манастирът има нужда и от материали, с които да се подпомогне, поясни Петя Илиева.

Доброволците приканват всички миряни, жители на близките села и всеки, който желае да се включат в инициативата, тъй като ще има нужда от все повече труд и работна ръка.