© Татяна Калинова

"Целта е да пробудим българите в страната и по света със символа на Единението, енергията, силата на духа и тялото - българското хоро, споделят инициаторите на проявата. Желанието ни е в деня на Националния празник всички българи в Родината и по света да се обединим, да се хванем за ръце и да изиграем кръшни, красиви хорА, символ на българщината и националната ни идентичност.”

"Организацията за честването на 3 март в Зверино кипи с пълна сила, написа по този повод в социалната мрежа един от организаторите на събитието в мездренското село Борислав Радославов. 140 години свободна България ще отпразнуваме заедно с патриотичната инициатива "Пробуждане с хоро”. Родолюбивото дело ще стигне до всяко кътче на Земята, където има и един българин."

"От името на всички момичета и момчета, с чиито задружни усилия подготвяме нашия празник, призоваваме всеки, който има възможност, да дойде с народна носия или четническа униформа, апелира Борислав. Призоваваме също никой да не къса хорото на по-малки хорА, за да се получи възможно най-дълго и красиво. На входа на училището на всеки участник ще бъде подарено по едно българско знаме, изработено от родолюбиви ученици от III клас.

За пореден път патриотичното ни дело ще подкрепи прекрасният Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. И както всички отлично знаем - лошото време изобщо не ни притеснява :)

Всички са добре дошли, а за фотографите и операторите ще бъде осигурено прекрасно място за снимане от птичи поглед от последния етаж на училището.”

Да живее България!

© Борис Кръстев

Програма за честване на Националния празник на България в Зверино:

3 март (събота) 2018 г.

10:30 ч. - Празнична света литургия в Храм "Св. Димитър"

11:00 ч. - Литийно шествие от храма до Средно училище "Св. Климент Охридски", водено от Райна Княгиня, Ботеви четници, млади и стари в народни носии и 8-метровото българско знаме с надпис "Да живее България!”.

11:15 ч. - Прожекция на филма на Мирела Николова "Де е българското?” от поредицата "Непознатата България"

11:30 ч. - "Пробуждане с хоро" - дружно ще заформим най-дългото, красиво и пъстро хоро.