Въздухът в пакетчето не е най-обикновен – това е азот. Кислородът може да развали картофите и да накара мазнината да граняса. Влагата из въздуха около нас пък овлажнява чипса.
Благодарение на азота храната остава свежа. Това е доказано в изследване, проведено през 1994 г. Този химичен елемент не ни вреди – 78 процента от въздуха, който дишаме, представлява азот. Това обаче не оправдава огромното празно пространство, който газът заема в пакетче, което би трябвало да е пълно с храна.
Закон, прокаран в САЩ през 1966 г., задължава производителите да изписват нетното тегло на своите продукти, за да не подвеждат потребителите. Въпреки това тези регулации рядко се налагат. Същевременно когато видят голям пакет, хората автоматично приемат, че това означава и повече храна. Решението? Четете етикетите.
В заключение – макар и допълнителното пространство в пакетчетата да спомага за запазването на продукта, понякога компаниите се опитват да подведат крайния потребител, като го увеличава празнината излишно и създава илюзията за по-голямо количество.