Фурмите са богати на витамини и минерали, като витамин A, витамин B6, калий, магнезий и мед, които са важни за здравето на организма. Съдържат голямо количество естествени захари (глюкоза, фруктоза и сахароза), които бързо осигуряват енергия. Богати са на разтворими и неразтворими влакнини, които подпомагат храносмилането, регулират нивото на кръвната захар и поддържат здравето на сърцето.

Те съдържат антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията и борбата с оксидативния стрес в организма.

Благодарение на голямото съдържание на калий, магнезий и антиоксиданти, фурмите могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здраво сърце. Калцият, магнезият и фосфорът, пък, са важни за поддържането на здрави кости.

Влакнините във фурмите могат да подобрят работата на стомашно-чревния тракт и да предотвратят запек.

Те са изключително полезни, но заради високото съдържание на захари и калории е важно да ги консумираме в умерени количества. Обикновено се препоръчва да се ядат около 2-3 фурми на ден, което осигурява достатъчно полезни хранителни вещества, без да се прекалява с калориите. Ако сте активни и имате нужда от допълнителен енергиен източник, можете да ги ядете и по-често, но е добре да не надвишавате 4-5 фурми на ден. Все пак, ако имате проблеми с диабет или други здравословни състояния, свързани с кръвната захар, е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог относно подходящото количество.

Източник: DarikNews