"Целта на т. нар. „ресторант на открито“ е да повишим мотивацията на учениците към специалните предмети. След завършването му ще създадем по-приятна обстановка за колектива и нашите възпитаници, както и за нашите съграждани, които често прекарват свободното си време в двора на училището.“, каза инж. Христинка Минова, директор на ПГ "Алеко Константинов".

Инж. Силвия Атанасова, учител по математика, поясни, че проектът включва поставяне на маси, 6 единични пейки, шатра, 5 плачещи върби и 5 брезички.

"В алеята пред училището ще бъдат засадени и цъфтящи храсти. Ще поставим и шест кошчета за отпадъци към "ресторанта на открито“. Закупили сме си и компостер. В него ще разграждаме част от отпадъчните продукти, които остават след часовете по учебна практика. Имаме идея в двора на училището да направим и градинка, в която ще отглеждаме различни подправки.“, допълни инж. Атанасова.

В създаването на "ресторанта на открито“ активно и доброволно участват не само учители и ученици, но и родители. Един от тях е Даниел Генов, чийто син е в 11-ти клас.

"Помагам с удоволствие, за да може децата ни да се чувстват още по-комфортно в училище. Призовавам всеки, който има свободно време, възможност и желание, също да се включи с доброволен труд.“, допълни Даниел Генов.

Според предварителните планове, "ресторантът на открито“ трябва да бъде готов за първия учебен ден. На 1-ви октомври е предвиден и първият открит урок.